Barion Pixel

Markad Branding Consultant

Egyéni vállalkozóként – pláne női vállalkozóként – sokszor kihívást jelent a családi és a vállalkozás ügyeinek összeegyeztetése, annak fényében pláne, hogy a vállalkozásunkat építjük.

Ehhez adok most betartható tippeket.


1. CÉLOK –  Legyenek pontosan meghatározott, betartható céljaink a magánéletünkben és a vállalkozásunkban is, amelyekhez ragaszkodunk.
Miért?
 Ha van célunk, tudjuk miért és min dolgozunk.
 Pontosan látjuk hol és hova tartunk. (Ellenkező esetben csak sodródunk.)
 Minél konkrétabban fogalmaztuk meg a céljainkat, annál jobban fognak segíteni nekünk az életünk megváltoztatásában, sikerében.

2. Hozz létre egy rendszerességet, rutint a napjaidban.
 Ha rendszeresen csinálsz valamit, az szokássá válik és sokkal könnyebb lesz újra és újra megtenni.
 Sokkal fegyelmezettebb és produktívabb leszel, ha napi/heti rutinokat használsz.
 Az életmódod részévé válnak azok a jó dolgok, amelyek a céljaidat építik.

3. Állíts fel logikus és jó rangsort a feladataid között.
Nagy segítségedre lesz ebben az Eisenhower Mátrix, ami egy olyan időgazdálkodási módszer, amely segít felosztani a feladataidat a következők szerint: sürgős és fontos; sürgős, de nem fontos; nem sürgős, de fontos; nem sürgős és nem is fontos. Ha egy feladat a jobb felső negyedben található – sürgős és fontos – végezd el. Ha szeretnél erről az időmenedzsment módszerről többet tudni, iratkozz fel a Markad’s hírlevelekre és küldök neked egy letölthető Eisenhower mátrixot. Feliratkozás itt >

4. Ne komplikáld túl
Hajlamosak vagyunk túlbonyolítani a feladatainkat, az életünket. A magam részéről egyetértek az Ockham borotvája filozófiai elvvel, amely szerint két, az adott jelenséget egyformán jól leíró magyarázat közül azt érdemes választani, amelyik az egyszerűbb. Vagyis az egyszerűbb megoldások jobban célravezetőek. Ne bonyolítsd túl az életed, keresd meg a legegyszerűbb, legkézenfekvőbb megoldásokat.

5. Következetesség
Ez egy nehéz téma, tapasztalatból tudom. Egyéni vállalkozóként sokszor a környezetünk nem érti még, hogy amikor otthon az irodánkban/műhelyünkben foglalatoskodunk, akkor mi dolgozunk. Ugyanakkor épp azért, mert mi vagyunk a saját főnökünk is, néha nehéz magunknak parancsolni, mert kifogást gyorsan tudunk gyártani: „most nagyon fáradt vagyok” „nincs motivációm” „most inkább a családdal foglalkozom, majd éjjel, amikor alszanak…. – persze mi is alszunk 😊 –
Gondolj tehát arra, hogy sikert csak fegyelmezett, következetes munkával lehet elérni. Profán példa, de ha elhatározod, hogy izmosabb leszel, a célod a kockahas, bizony mindennap el kell végezned a gyakorlatokat, hogy el is érd az izmos céljaidat.

6. Kövesd nyomon a haladásodat!
Miért? Ha dokumentálod a kiinduló állapotodat és a fejlődésedet, sokkal könnyebben tudod beazonosítani mi működik a számodra és mi nem. Nekem ehhez egy napló vált be, amiben hetente pontozom a feladataimat a következők szerint: minden területre 1-től 10-ig terjedő skálát használok, ahol a 10-es azt jelenti, hogy hatalmas lépéseket tettem az adott témában, az 1 pont pedig azt, hogy egyáltalán nem tettem semmit. Ez nagyon sokat segít nekem, hogy szembenézzek önmagammal, az önfegyelmemmel és persze azt is látom mi az, amit el kell engednem, mert csak romantikus elképzelés volt. 😊
7. Ne égesd ki magad!
Sokan azért lesznek improduktívak, kiégnek, mert túl sokat vállaltak egyszerre. Vállalkozóként ötletekből nem vagyunk híján, de nem szabad mindent egyszerre akarni megvalósítani. (Hú de szép magyaros mondat 😊)
Ne akarj mindent egyszerre megoldani! Haladj inkább apró léptekkel, lépcsőfokonként.

A fejlődés akár a magánéletünkben, akár a vállalkozásunkban apró változtatások sorozata. Lépések egymás után, lépések, amelyek egymásra épülnek mindaddig, amíg el nem érjük a céljainkat, és/vagy valami teljesen újat csinálunk.
A kulcs a következetesség; amikor szokássá teszünk valamit az életünkben. Ahogy tesszük a dolgunkat, ahogy múlik az idő, tapasztaljuk, látjuk az eredményeinket, ami sikerélmény. Ha pedig sikert élünk meg, erősödik az önbizalmunk, magabiztosabbá válunk, az agyunk, kreativitásunk pedig beindul újabb és újabb ötletekkel szárnyalunk.


Két hónap van hátra ebből az évből….
Mit gondolsz, ebben az évben is változtál?

Miért ne lennél sikeresebb, jobb az év végére? Megteheted akár a mai naptól kezdve!
Építsd fel a napi fegyelmezett rutinod és dobd le magadról a rengeteg feladat terhét. Nyugodtabb és magabiztosabb, erősebb leszel, megváltozik a hozzáállásod a dolgokhoz.

Építsd újra magad, változtasd meg az életedet!
A legjobb időpont a kezdéshez a mai nap!

Ha úgy érzed jól jönne egy kis támogatás ebben, jelentkezz be konzultációra és beszélgessünk!

Szeretettel: Judit