Barion Pixel

Markad Branding Consultant

Mi köze az ezüstgyűrűnek a vállalkozásfejlesztéshez?

A vállalkozás építése egy folyamat és csak az a vállalkozó éri el a célját, aki a folyamat közepén, vagy épp másodpercekkel a cél előtt nem adja fel.

Hobbiként ezüst- és üvegékszereket készítek. Szoktam erről néha beszélni amikor üzleti mentorként vállalkozásfejlesztés tanácsadást tartok. Legutóbb egy ügyfelemnek meséltem el az ezüstgyűrű készítés hobbiszintes folyamatát, amikor felfigyeltem a szuper analógiára. Erre ügyfelem is felhívta a figyelmemet – ezúton is köszönöm.

Sokszor hallom ügyfeleimtől, hogy ők már voltak más tanácsadóknál is, akik pikk-pakk meggazdagodást igértek nekik, de nem jött össze és erősen szkeptikusak már. Ebben igazuk is van, a helyükben én is az lennék.

Viszont nekem nem kenyerem a kertelés, szeretem az elején tisztázni: a vállalkozásfejlesztés egy folyamat, többnyire hosszú menetelés. Nagyon ritkán találunk olajlámpást, amit fényesítve kiugrik a dzsinn… és még az sem biztos, hogy a három kivánságunk jó kivánság lesz-e.

Ezt a vállalkozásépítési folyamatot gyönyörűen képezi az a tapasztalatom, amit a hobbimmal szereztem.

Az első ezüstgyűrűmet ajándékba készítettem a férjemnek. Mondanom sem kell nagyon izgultam, nagyon szépre akartam készíteni és semmiképp sem elrontani.

A gyűrűt ezüstgyurmából készítettem el, a legnagyobb figyelemmel méreteztem, formáztam, csiszoltam.

A kemencébe kerülés előtt egy világosszürke karikának látszott. Na de majd a sütés! Betettem a kemencébe és vártam. Persze – bár tilos – nyitogattam az ajtót és jó ideig a gyűrűm semmit sem csinált. Kb 500 fok körül elkezdett izzani, egyre fényesebben. Amikor elérte a kemence a megfelelő hőmérsékletet és időt, kikapcsoltam és vártam.

Várakoztam – ez nem volt könnyű, hiszen izgatott voltam, de várnom kellett, amíg kihűl annyira a gyűrű, hogy kivehessem a kemencéből.

Azt gondolhatja bárki, hogy egy csillogó ékszert vettem ki, de nem! A világosszürke gyűrűből az égetés után egy piszkosszürke gyűrű lett!

Még volt vele munkám bőven. Most jött a polirozás puha kendővel, polírpasztával addig törölgettem a gyűrűmet, amíg csillogó-villogó kis karika lett belőle.

Igazán ekkor derült ki az is, hogy mennyire végeztem gondos munkát az elején, amikor gyurmából kialakítottam a formát. Mert ha nem figyeltem és valahol csáléra formázom, vagy utána a csiszolási fázisnál nem jó papírokkal csiszolok, vagy nem eleget, akkor a végén nagyon szembetűnik a hiba és nem olyan szép a gyűrű.

Teljesen ugyanúgy, mint egy vállalkozásépítési folyamatban.

Amikor elkezdjük, van egy ötletünk. Csillog a szemünk, izgatottak vagyunk.

DE a kevésbé izgalmas dolgokat, mint a kutatás, tervezés, stratégia, pozicionálás, üzleti terv és társai is alaposan el kell végeznünk, különben a végén inogni fog a vállalkozásunk és nem azt a célt érjük el, amit szerettünk volna.

 

Ebben segítek NEKED is!

Markad's Márkaépítés Program

azért, hogy a vállalkozásod sikeres üzlet legyen!

A vállalkozásod alapjait segítek stabillá tenni és kidolgozzuk azokat az értékesítési folyamatokat, amikkel többvásárlód, stabilabb, kiszámíthatóbb bevételed lesz. Foglalj időpontot és beszélgessünk a sikeres vállalkozásodról!