Barion Pixel

Markad Branding Consultant

Mi köze van Schrödinger macskájának a vállalkozásépítéshez?

A napi működés, rutin és pörgés mellett vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy megéri a befektetett munka, a céljainkkal összhangban cselekszünk?

Természetesen senkit sem untatnék kvantumfizikai fejtegetésekkel, mégis érdekes párhuzamot véltem felfedezni ezen bizonyos macska és a rutinszerű, alapozás nélküli karrier/vállalkozásépítés között.

Ahogy ígértem, nyugalom kedves olvasóm, nem untatlak (sic😊 ) a kvantumfizika rejtelmeivel, de azért röviden leírom mit kell tudni erről a bizonyos macsekről:

Schrödinger macskája Erwin Schrödinger Nobel-díjas osztrák fizikus nevéhez fűződő gondolatkísérlet. A tudós ezzel a kísérlettel kívánta szemléltetni a mikrovilágban uralkodó törvények hétköznapi szemlélet számára meghökkentő idegenszerűségét, azt, hogy a részecskék egyidejűleg több helyen, különféle állapotokban lehetnek. A gondolatkísérlet arra az abszurditásra mutat rá, hogy a macska élő vagy holt állapota attól függ, hogy megfigyeli-e valaki ezt az állapotot. (forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dinger_macsk%C3%A1ja 2022.01.28-i állapot)

No de mi köze ennek a vállalkozásunk építéséhez? Rögtön kifejtem:

Üzleti tanácsadóként sok ügyfelemnél tapasztalom – na jó bevallom, kezdetben magam is így működtem – elindítjuk a vállalkozásunkat, mert van egy szuper ötletünk és lelkesedünk is, rengeteget dolgozunk a vállalkozásunkon, megy is valamennyire…. de valahogy van az fura érzés… Vajon beindult már a vállalkozásom? Számíthatok rá stabilan? Vajon a befektetett munkám, egyéb erőforrásaim egyensúlyban vannak a vállalkozás hozamával?

Mint említettem többször tapasztaltam azt, hogy akkor derült ki, hogy nem is működik olyan jól ez a vállalkozás, amikor tüzetesen megvizsgáltuk az üzleti működést, árpolitikát, üzleti tervet (ha volt).

Ezen a ponton derül ki, hogy él-e még a macska (alias vállalkozás) a dobozba. Amíg nem vizsgáltuk, azt hihettük működik a vállalkozás, csak még több munkát kell beletenni és majd alakul. Ilyenkor jön ugye, hogy éjjel nappal vállalkozunk már semmi másra nincs időnk, energiánk.

Természetesen nem azt mondom, hogy nem kell lelkesedéssel, hittel állnunk a vállalkozásunkhoz és nem kell munkát fektetni bele. Dehogynem! Hisz, a mottóm: Ne add fel amíg nem győztél!

De, amit minden vállalkozást tervezőnek és már vállalkozónak tanácsolok, legyen stabilan kidolgozott üzleti terve!

Ne sajnálják az időt és az energiát akár kezdik a vállalkozásukat, akár már működő vállalkozásuk van. Üljenek le, írják össze az elveiket, értékeiket, amelyekhez ragaszkodnak, a céljaikat, amelyeket el szeretnének érni és ezen értékekre alapozva alkossák meg a vállalkozásuk alaposan átgondolt üzleti tervét. Majd az üzleti tervre alapozva éves, negyedéves, havi cselekvési terveket is érdemes készíteni és rendszeres dedikált időt biztosítani a működés ellenőrzésére, összevetésére a tervekkel.

Nagyon sok időt, feleslegesen kidobott pénzt spórolhat meg magának minden vállalkozó, aki időt szán az üzleti tervezésre, mérföldköveire és visszamérésekre.

Ennek az eredménye pedig a stabil alapokra helyezett működés, folyamatos növekedési lehetőség, kevesebb feleslegesen elhasznált erőforrás, nagyobb siker.

Tudom, sokan felszisszennek mondván: „Kinek van erre ideje?”

Tapasztalatból tudom, megéri alaposan tervezni és fókuszálni.

Ezt pedig segítendő, iratkozzon fel a wwww.markad.hu oldalon hírleveleimre és a feliratkozás után e-mailben küldök egy üzleti modell vászon táblát. Ez a tábla kitöltve egy oldalban foglalja össze a vállalkozás legfontosabb alapjait és nagy segítséget nyújt a napi működésben is.