Barion Pixel

Markad Branding Consultant

Törvényi változások? Ne pánikolj!

Az elmúlt két napban szinte a csapból is a KATA változásokról szóltak a hírek. Anélkül, hogy felülnék erre a hullámra – mondván, hogy nekem is meg kell szólalnom az ügyben – úgy érzem, bátorítanom kell azokat akik kétségbe estek: NE PÁNIKOLJUNK! Lesz megoldás! Segítségképp összegyűjtöttem néhány fontos infót a témában.

Ne pánikolj, inkább mérd fel a lehetőségeket és találj megoldást!
Először is nézzük, miről szól a KATA törvény változása:
  • 18 millió forintra emelkedik a bevételi értékhatár
  • katás kisadózók csak magánszemélyeknek számlázhatnak
  • az adó mértéke is egységesen 50 000 forint lesz minden kisadózó vállalkozó számára
  • megszűnik a bt-k katázási lehetősége

Erről bővebben a Billingo blogon itt olvashatsz ->

A jó magyar mondás szerint
Nem eszik olyan forrón a kását

Az első megdöbbenés után azt javaslom, ne kapkodj, hanem ülj le és gondolkodj!

Magam is érintett vagyok kiasadózó (KATA) vállalkozóként, jelen pillanatban tájékozódok és csak akkor fogok dönteni, amikor minden információ birtokában leszek, hogy jó döntést tudjak hozni. Nyilván csak egy opció van: Előre menni, folytatni a vállalkozásomat, a forma pedig majd kikristályosodik.

Először is, még nem jelent meg a törvényhez tartozó végrehajtási rendelet, ami pontosíthat még sok nyitott kérdést.

Másodszor, láttunk már olyat, hogy egy-egy törvényt, rendeletet megváltoztattak menet közben.

Harmadszor, nézd át az üzleti stratégiádat, egyeztess az üzleti tanácsadóddal, könyvelőddel és keresd meg a számodra legkedvezőbb megoldást.

Szívesen egyeztetek veled az üzleti stratégiád újratervezéséről, foglalj időpontot itt ->

Lehetőségek

A vállalkozás bezárását eleve nem írom be a lehetőségek közé, annak ellenére sem, hogy tudom, sokan ezen gondolkodnak most. De mielőtt ezt a lépést megteszed, gondolkodj el azon, miért is indítottad a vállalkozásod? Mi volt a célod? Majd gondold át a lehetőségeidet is!

Egyéni vállalkozó maradsz:

  • Egyéni vállalkozóként KATÁS maradsz és csak magánszemélyeknek számlázol. Ez azért függ a szolgáltatásodtól, termékedtől is. A zömmel vállalkozók felé szolgáltató grafikusok, webdesignerek, coachok számára ez nem pálya.
  • Van aki a magánszemélyként megbízási szerződéses munkavégzést javasolja, de nekem azért ez szürke zónásnak tűnik, ezért nem is taglalom. Ha egyeztetsz a könyvelőddel, bizonyára lesz ötlete a megoldásra.
  • Egyéni vállalkozó maradsz és átalányadózást választasz. Ez esetben a befolyt bevételedet meghatározott költséghányadokkal csökkented, ez lesz az a jövedelem, ami az adód alapja. A költséghányad mértéke 40%, 80% és 90% lehet, a végzett tevékenységtől függően. Az így kiszámított jövedelmed után az alábbi adóteherrel számolj: 15% szja, 18,5% társadalombiztosítási járulék, 13% szociális hozzájárulás, iparűzési adó.

Egészen jó kalkulátorok készültek ebben a témában, amik segíthetnek a döntésedben. Például ide kattintva is találsz egyet ->

Társas vállalkozást alapítasz egyszerűsített cégeljárással, ehhez természetesen jogász segítsége szükséges. 

  • Betéti társaság: akkor érdemes választanod, ha nem áll rendelkezésre/nem is kell nagyobb tőke, alacsony a kockázat, inkább családi jellegű vállalkozásban gondolkodsz.
  • Egyszemélyes kft: Ha kizárólag személyesen végzel alacsony költségigényű tevékenységet, például tanácsadóként, grafikusként dolgozol, ezt a formát megéri választanod. 
  • Kft: több tag alapítja, együttesen legalább 3 millió forint alaptőkével. 

Bármelyik lehetőségben gondolkodsz, hangsúlyozom az előzetes tervezés és stratégia kialakításának fontosságát. Ezért mielőtt bármit teszel, javaslom, hogy egyeztess az üzleti tanácsadóddal és a könyvelőddel!

branding by markad

Segíthetek a vállalkozásod sikeres felépítésében?

Beszélgessünk! Dolgozzuk ki együtt a vállalkozásod megújított üzleti tervét, stratégiáját!

Foglalj időpontot RAPID konzultációra, hogy felkészült legyél szeptemberre és ne veszíts pénzt, ügyfelet feleslegesen!