Barion Pixel

Markad Branding Consultant

Újratervezés mindig ugye?

Drága nagyim sokszor mondogatta 80 felett „Jaj Juditkám, ha újra fiatal lennék, mennyi mindent másképp csinálnék, de nem baj, mindig van új út. Nem adjuk fel, amíg nem győztünk.” Nem adjuk fel, amíg nem győztünk! ez lett a mottóm. 

Hiszek abban, hogy bármi is történik, bárhogy alakulnak a körülmények, fel lehet és fel kell állnunk, újratervezni, leporolni magunkat és megyünk tovább.
Mert nem adjuk fel amíg nem győztünk!

 

Azt hiszem mindannyian elmondhatjuk, hogy az életünk során bizony-bizony voltak olyan pillanatok, amikor el kellett gondolkodnunk a jelen helyzeten, lehetőségeinken és döntenünk kellett. Új irányt szabunk az életünknek. Lehet ez egy karrierváltás, egy szakítás, vagy egyszerűen csak egy élethelyzeti változás.

Teljesen érthető, hogy megijedünk ettől, félelmetesnek tűnhet új utakon járni, hiszen ki kell lépnünk a megszokott kényelmes rutinunkból. De épp azért vagyunk újrakezdő helyzetben, mert már tudjuk, hogy a jelenlegi rutin nem jó nekünk. De semmi gond!

Én azt tapasztaltam, ha nem adjuk fel, mindig van tovább és mindig van út.

Az első lépés nekem mindig a szembenézés volt. Szembenézni a helyzettel, szembenézni magammal, a hiedelmeimmel, hiszen sokszor már rég lépni akartam, de magamat korlátoztam a félelmeimmel. Féltem az újtól, ismeretlentől, a kudarctól, mit szól a családom, mi lesz, ha mégsem sikerül és így tovább… Ezt bizony fel kell ismernünk magunkban és meg kell tanulnunk lebontani.

Azt szoktam javasolni, hogy erre szánjon időt mindenki, mielőtt valami újba belefog.

Nekem a post it módszer jött be, napokig ragasztgattam a lapokat különböző cimkék alá pl. mit szeretek, mitől vagyok boldog, mitől nem, mit nem tennék soha, mi a fontos számomra mihez minden körülmények között ragaszkodom, mit engednék el és így tovább.

Sokat segített, hogy lehulljon a megfelelési máz és tisztán lássam magam.

A következő lépés a célok. HA nincsenek céljaink, terveink akár a következő 5-10-50 évre, csak sodródunk és biztosan nem oda jutunk, azt az életutat járjuk be, amit igazán szeretnénk. Ez a tervezés abban is segít, hogy megtegyük az első és a következő lépéseket, tartani tudjuk a fókuszt.

Persze az újrakezdés nem mindig sima út. Gyakran beleütközünk olyan krízishelyzetekbe, amik akkor, ott megoldhatatlan akadálynak tűnnek.

Amikor bátorságot vettem, kiléptem a biztos főállásomból és vállalkozó lettem, 2020 tavaszán, épp, hogy indultam jött a covid, a karantén. Először megijedtem és kapkodni kezdtem. Persze le is vettem a szememet a céljaimról. Hónapok teltek el, mire rájöttem, hogy sodródok és nem is jó irányba. Újraterveztem, de kellett néhány hónap, amíg visszaálltam és hittel tudtam nézni a vállalkozásomra, a jövőmre.

Nekem egy hálanapló segített ebben.

HA összegyűjtjük a korábbi sikeres lépéseinket, győzelmeinket, inspirációt adnak a nehézségek áthidalására.

Sokan 50 felett azt gondolják, hogy már késő, ez a hajó elment, meg mit tudnának a vállalkozásukban hasznosítani. Pedig ennyi idősen már rengeteg tapasztalat, gyakorlati és elméleti tudás van a tarsolyunkban, amit az újratervezett életünkben hasznosítani tudunk. Sokunknak már felnőttek a gyerekei, szabadabbak, bölcsebbek vagyunk és tele vagyunk álmokkal, tetterővel.

Miért is nem kezdhetnénk bele valami újba?
A sikeres újrakezdés titka az én olvasatomban az, hogy merjünk álmodni. Merjünk nagyot álmodni és elszántan, kitartással, az újra nyitottan valósítsuk is meg. Nem probléma, ha valami nem úgy sikerül, tanulunk belőle, korrigálunk és megyünk tovább a célunkig.


Mert nem adjuk fel, amíg nem győztünk!